Uw login

 

Download

Lease versus koop: wat zijn de overwegingen?

Download de whitepaper. (PDF, 2.59 MB)       

 
 
 
 

Vragen?

Heeft u vragen over onze producten en diensten?

Voor nieuwe leaseaanvragen bel 0347-325010 of mail naar serviceanti spam bot@grenkeanti spam bot.nl
Voor vragen over bestaande leasecontracten bel 0347-325018 of mail naar administrationanti spam bot@grenkeanti spam bot.nl   

 

Word partner!

Graag informeren wij u als fabrikant of leverancier over de voordelen die een samenwerking met GRENKE u kan bieden.  Lees meer

 
 

Hoe de wereld van de financiering is veranderd

Enkele alternatieven voor een banklening op een rij

Tot voor een aantal jaren geleden was de bank dé uitgelezen plek om een financieel vraagstuk beantwoord te krijgen als je wilde investeren in je bedrijf. Hoewel geld dat je uitgaf aan nieuwe machines, apparaten en digitale automatiseringssystemen zichzelf niet direct terugverdiende, kon je de bank vaak genoeg overtuigen van het nut van de investering. Jij leende het benodigde bedrag, investeerde het in je bedrijf en met je verdiende geld betaalde je de lening weer af. Het was de normaalste zaak van de wereld.


Maar toen kwam de kredietcrisis.

Veranderingen na de kredietcrisis
In 2007 en 2008 ontstonden er grote problemen op de financiële markt en hoewel de crisis in 2011 op zijn einde was, ondervinden we daar nu nog steeds de gevolgen van. Banken zijn sinds de crisis namelijk vaak kritischer geworden in het uitgeven van leningen voor het MKB. Maar als de bank je niet meer financieel wil steunen als bedrijf, hoe kom je dan nog aan investeringsgeld?

Alternatieven voor een banklening op een rij

Gelukkig staat de financiële wereld niet stil en zijn er de laatste jaren veel andere financieringsvormen ontstaan, die het gat dat de bank als geldverstrekker achterliet opvullen. We zetten wat van die verschillende alternatieven voor een banklening voor je op een rij:

Crowdfunding
Bij crowdfunding presenteer je een investeringsplan op een (online) platform en toon je daarbij het benodigde bedrag. Het verschil met een gewone lening is dat er bij crowdfunding geen financiële tussenpersoon bestaat, je doet direct zaken met je investeerders. Het idee is dat heel veel mensen (de crowd) een klein bedrag financieren, om zo tot het benodigde bedrag te komen.

Voordelen: Je bent niet afhankelijk van een bank. Je bouwt een band op met je investeerders. Het is gratis reclame voor je bedrijf. Je kunt deze manier van financiering gebruiken in combinatie met andere methodes. Je kunt feedback ontvangen van investeerders.

Nadelen: Je krijgt je geld pas als het hele bedrag is opgehaald. Je moet direct beginnen met aflossen van je schuld en je bent hoofdelijk aansprakelijk bij een faillissement.


Microkrediet
Voor kleine investeringen kun je een microkrediet aanvragen. In Nederland zijn er verschillende verstrekkers van microkredieten, waar je gemiddeld een microkrediet tot €50.000 kunt aanvragen. Het aanvragen van een krediet op deze manier gaat makkelijker dan bij een bank. Je betaalt wel vaak meer rente dan bij een bank. Sneller aflossen is daarentegen onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk.


Voordelen: Soepeler in het verstrekken van een lening dan de bank. Extra aflossen is mogelijk.


Nadelen: Alleen mogelijk voor kleinere investeringen. Vaak hoofdelijk aansprakelijk. Hoog rentepercentage. Er zitten voorwaarden aan extra aflossen.

Business angels
En dan zijn er nog de business angels. Dit zijn mensen die vanuit zakelijk oogpunt een deel van hun kapitaal investeren in ruil voor aandelen. Misschien ken je ze van de tv-show Dragons’ Den (KRO), gepresenteerd door Jort Kelder. Vaak zijn de ‘business angels’ succesvolle ondernemers die hun eigen onderneming hebben of deze inmiddels hebben verkocht.


Voordelen: Omdat je zaken doet met succesvolle ondernemers krijg je niet alleen geld, maar ook extra kennis tot je beschikking. Je kunt gebruik maken van het netwerk van je business angel. Een business angel is vaak zelf ondernemer en weet hoe belangrijk het is om jou te laten ondernemen.


Nadelen: Business angels hebben hoge verwachtingen en zijn erg lastig te vinden.

Lease
Denk je bij de term ‘lease’ meteen aan auto’s? Dat is helemaal niet gek want een ‘leaseauto van de zaak’ wordt inderdaad vaak aangeboden. Maar wist je dat je ook andere zaken kunt leasen? Leasen is niet zozeer een lening maar meer een vorm van huren. Er zijn twee soorten manieren van lease: Operational lease en financial lease.


Bij operational lease spreek je als bedrijf met een leasemaatschappij af, dat je bepaalde goederen een bepaalde tijd in gebruik hebt tegen een vast bedrag. De goederen blijven bij operational lease eigendom van de leasemaatschappij.


Financial lease betekent dat je als bedrijf het benodigde item aanschaft en dat de leasemaatschappij voor de financiering van die aankoop zorgt. Je betaalt dit bedrag binnen de vooraf vastgestelde periode in termijnen terug. Aan het einde van de looptijd ben jij de eigenaar van de producten die je geleased hebt.


Voordelen: Het helpt liquiditeit behouden omdat het vermogen van het bedrijf wordt gespaard. Leasen is overzichtelijk omdat je precies weet wanneer er wat betaald moet worden. Je hoeft niet eerst te sparen om te kunnen investeren in je bedrijf. Je kunt up-to-date blijven en investeren in de nieuwste technologieën om de concurrentie voor te blijven.

 

Nadelen: Bij operational lease blijven de apparaten en technologieën die je aanschaft eigendom van de leasemaatschappij.

Wanneer je goed kijkt naar alle voor- en nadelen van de verschillende bovengenoemde alternatieven zie je dat er aan leasen het minste nadelen kleven en je weinig risico loopt. Bovendien zitten er veel voordelen aan. Leasen is niet alleen mogelijk voor grote bedragen maar ook kleinere investeringen zijn prima geschikt om te leasen. Denk aan kassasystemen, beveiligingscamera’s, IT-hardware, medische apparatuur, frankeersystemen en kantoormeubilair. Zelfs een koffieapparaat kun je leasen.


Kortom, je bent als bedrijf niet meer enkel en alleen aangewezen op de bank om investeringsgeld bij elkaar te krijgen. De financiële wereld is sinds de crisis drastisch veranderd en dat heeft er eigenlijk aan bij gedragen dat je als ondernemer in 2019 op veel meer verschillende manieren aan geld kunt komen om te investeren. Een geluk bij een ongeluk dus.