Wie zijn werknemers en kantoor van apparatuur moet voorzien, denkt vaak dat hij is aangewezen op koop. Maar je kunt veel meer leasen dan je denkt, en dat hoeft helemaal niet zo lastig, ingewikkeld of vervelend te zijn. We zetten het een en ander op een rij.

1. Lease is alleen voor auto’s
Leasen is inderdaad vooral bekend van de auto’s, maar je kunt eigenlijk alles leasen waar je op kantoor behoefte aan hebt. Het gaat dan om laptops, telefoons, kopieerapparaten, koffieautomaten, maar ook bijvoorbeeld servers en bewakingscamera’s. Bedenk het maar en je kunt het leasen. Ook in de huidige abnormale tijd waar we inzitten, kun je van alles leasen om het werken op kantoor én thuis veilig te maken. Denk hierbij aan afsluitbare bureau-units, plexiglas-constructies en thuiswerk-softwarepakketten.

2. Lease is ingewikkeld
Het afsluiten van een lening kan ingewikkeld en een langdurig proces zijn. Alleen is lease niet hetzelfde als het lenen van geld bij een bank. Een misverstand bij lease is dat rekeningen van de afgelopen drie jaar moeten worden getoond en stapels papieren moeten worden getekend. Maar dat is niet zo. Er zijn zelfs partijen die een one page contract aanbieden: het leasecontract past op één A4. Dat geeft wel aan hoe eenvoudig lease kan zijn. Ook het toetsen of je kunt leasen duurt minder lang dan men vaak denkt. Dit kan vaak al binnen een uur (en soms nog sneller), afhankelijk van de leasemaatschappij.

3. Lease is te duur
Het is waar dat je bij lease meer betaalt dan bij koop. Als je alle termijnen bij elkaar optelt, dan komt de prijs hoger uit dan de koopprijs. Als iemand bijvoorbeeld voor een bedrag van 10.000 euro wil leasen met een contractduur van drie jaar, dan komt hij uiteindelijk misschien uit op 11.000 euro. De vraag is dan alleen: is duizend euro te veel voor de voordelen die lease biedt? Voor dat bedrag wordt het risico overgenomen door de leasepartij (zij zijn eigenaar van het leaseobject) en kun je wél meteen vanaf dag 1 gebruik maken van de apparatuur die je wilt. Wat dat betreft is lease gewoon een dienst die jou functionaliteit levert. En daar betaal je voor.

4. Mensen hebben apparaten graag in hun bezit
Als je kijkt naar de wereldwijde trend die Uber en AirBnB hebben ingezet, dan kun je constateren dat onze kijk op bezit achterhaald is. Lease is een component van deze trend, waarbij je kiest voor gebruik in plaats van bezit. Mensen willen gewoon hun werk kunnen doen, en of die laptop, dat kopieerapparaat of de koffieautomaat nu werkelijk van hen is, dat maakt ze vaak helemaal niet meer uit.