Als bedrijf heb je anno 2020 allerhande apparatuur nodig om goed te functioneren. Laptops, schermen en softwarepakketten voor personeel dat vanuit huis werkt, afsluitbare bureau-units, plexiglas-constructies en desinfectpalen om van kantoor een veilige werkomgeving te maken.
Maar de aankoop van deze spullen neemt een flinke hap uit je budget. Vooral in de huidige crisis kunnen dit soort grote bedragen onverwachte tegenvallers zijn. Overweeg daarom om deze spullen te leasen, zodat je per maand een vast bedrag betaalt.

We geven je vijf redenen om te kiezen voor het leasen van je kantoorbenodigdheden.

1. Leasen in plaats van lenen
Om de cashflow gezond te houden, zeker in de huidige onzekere tijd, is een grote investering niet altijd mogelijk. Er wordt vanuit de overheid overbruggingskrediet aangeboden, maar een snellere oplossing kan leasen zijn. Naarmate je meer spullen nodig hebt (of dit nu is omdat je bedrijf groeit, of omdat je personeel deels thuis en op kantoor werkt), is het kopen ervan geen goedkope onderneming. Vooral als je dit inclusief de manuren berekent die je moet steken in de installatie van bijvoorbeeld de juiste programma’s. Leasen kan de uitkomst bieden: je betaalt een vast bedrag per maand voor een vooraf afgesproken aantal jaren en behoudt hierdoor je liquide middelen.

2. Voorspelbare cashflow
Voor de financiële afdeling kan leasen ook fijn zijn, want de kosten zijn voorspelbaar. In tegenstelling tot de aankoop van spullen, waarbij geen inzicht is in wanneer de volgende investering moet worden gedaan, wordt bij lease elke maand hetzelfde bedrag afgeschreven. Overigens is het slim om de financiële afdeling mee te nemen in de lease-overwegingen, want sommige vormen van lease bieden ook belastingtechnische voordelen.

3. Werken met de laatste technologie
Eén van de belangrijkste redenen waarom bedrijven leasen, is het kunnen werken met de laatste technologie en het merk naar eigen keuze. Ook een combinatie van merken en apparatuur is mogelijk door bijvoorbeeld de designafdeling met Apple te laten werken en anderen op een DELL. Mocht de technologie gedurende de looptijd verouderd raken, dan kun je vaak een technologie-refresh toepassen zonder hoge extra investeringen.

4. Werken met up-to-date software
Verschillende leasepartijen bieden naast de hardware met besturingssysteem ook aan om aanvullende softwarelicenties mee te financieren. Bijvoorbeeld als het gaat om standaard softwarepakketten om veilig vanuit huis te kunnen werken. Deze licenties worden dan meegefinancierd en betaal je dus ook over termijnen terug.

5. Makkelijk opschalen
Als je meer spullen nodig hebt, is dat zo aan de vloot toegevoegd. Met dezelfde voordelen als hierboven genoemd: de extra kosten zijn elke maand gelijk, de nieuwste technologie wordt geleverd.

Waarin verschilt lease niet van koop?
De garanties op de apparatuur zijn gelijk bij lease en koop. En zowel bij lease als bij koop kunnen extra diensten meegeleverd worden door een reseller. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiksklaar maken van de spullen, het bieden van service als iets kapotgaat of het regelen van vervanging bij diefstal of verlies. Voor de afhandeling van lease- en servicecontracten kan het handig zijn om een dienstverlener uit te kiezen die ook lease aanbiedt. De langere relatie die ontstaat bij een leasecontract kan ook een positief effect hebben op de klantenservice