Een financieel gezond bedrijf, dat wil iedereen. Er zijn legers aan specialisten die je kunnen helpen. Van accountants en financieel analisten tot risk managers, financial officers en investment bankers. Hun diensten kunnen je grote winsten bezorgen, of tenminste zorgen dat je bedrijf niet plotseling omvalt. Maar deze diensten gaan ook gepaard met een disclaimer: ‘Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’. Daarom moet je altijd alert zijn, en weten wat er speelt. Waar liggen risico’s en kansen voor ondernemers?

Veiliger, slimmer, sneller
Hoe snel verandert Finance? Laten we die vraag maar vlug beantwoorden: in rap tempo. De reden laat zich raden. Digitale ontwikkelingen dienen zich aan. We behandelen er drie. Blockchain, kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering. Allemaal middelen die je in staat stellen om veiliger, slimmer en sneller te opereren. En om de kwaliteit, transparantie en productiviteit van financiële functies te verbeteren. Er liggen op dit vlak dus grote kansen. Niet alleen voor een solide financiële organisatie, maar ook om sterker te concurreren.

Blockchain: Geen blokje om
Neem blockchain. Dit is de basis van Bitcoin en andere crypto, maar ook van zogenaamde slimme contracten. Digitale deals dus, die een nieuwe dimensie geven aan zakelijke transacties. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat de leverancier van een lading autobanden automatisch wordt betaald als de container de haven van Rotterdam aantikt. In welke uithoek die leverancier ook zit – het geld staat direct op z’n rekening. Voor een fractie van de gangbare transactiekosten, overigens. Deze supervlotte manier van zakendoen schept vertrouwen, vermindert het aantal tussenpersonen en bespaart je al snel veel geld.

AI: Data doorzien
Aan de andere kant van het digitale spectrum helpt kunstmatige intelligentie (AI) ook een handje mee. Of zeg maar gerust een hand! De ultieme rekenkracht van AI en machine learning zet je in om data te analyseren. Zo kun je de cijfers van je eigen bedrijf scherper in het oog houden en omzetten naar allerlei tastbare kengetallen en KPI’s. Of haal het uiterste uit info over je klanten en de markt. AI vermaalt eindeloze hoeveelheden data moeiteloos tot betrouwbare – lees: kwantificeerbare – inzichten. Dit verschaft je een nieuwe vorm van zekerheid en in sommige gevallen zelfs een aardig betrouwbare blik op de toekomst.

Automatisering: van taai naar fraai
Dat digitale ontwikkelingen ook steeds betere financiële tools en systemen opleveren, leidt geen twijfel. Handige boekhoudsoftware, papierloos werken, analytische software – op allerlei manieren maakt de computer het leven van ondernemers makkelijker. Meer nog, het zet taaie financiële informatie om in fraaie, begrijpelijke spreadsheets waar je zo mee aan de slag kunt. En wat dacht je van de digitale aansluiting door banken, verzekeraars, fondsbeheerders en de overheid? Gaandeweg ontstaat er een steeds toegankelijker en duidelijker financieel ecosysteem.
 

Welke impact hebben deze grote digitale ontwikkelingen nu precies op Finance, en wat betekent dat voor ondernemers zoals jij?
 

De impact op Finance
De meeste experts zijn het erover eens: hoe sterk digitale middelen ook ontwikkelen, mensen blijven belangrijk in het financiële domein. Computers nemen de sector niet over, maar hélpen vooral. Blockchain kan mensen helpen om goede afspraken te maken en transparant zaken te doen. AI kan helpen om de juiste beslissingen te maken. En automatisering kan basale taken uit handen nemen. Zo kunnen Finance-professionals zich op belangrijkere taken richten, en nog meer van waarde zijn voor ondernemers.

Duidelijk is wel dat digitale ontwikkelingen een nieuwe werkelijkheid vormen. Een werkelijkheid waarop Finance-professionals moeten aansluiten. Er is minder vraag naar basale diensten, maar meer behoefte aan strategische besluitvormers. En aan mensen die kunnen lezen en schrijven met de nieuwe systemen voor financieel management. Want pas als je die goed kunt inzetten, maken ze de verwachtingen waar.

Wat betekent dit voor jou?
Ons advies aan ondernemers: verzamel Finance-professionals om je heen die thuis zijn in het digitale domein en die innovaties voor je kunnen ontsluiten. Dit is meteen een goede reden om jonge mensen een kans te geven, bijvoorbeeld uit Generatie Z. Maak gebruik van digitale mogelijkheden, maar werk altijd aan een gezonde balans tussen mens en machine – de enige manier om echt grip te houden op je zaken.

Bullshit in – bullshit out
Kansen zijn er te over, dat heb je inmiddels wel gelezen. Zijn er ook risico’s? Jazeker. De eerste is een heel belangrijke: onzin. Werken met data vergt expertise en grote oplettendheid. Gebruik je slechte data, of stel je de verkeerde vragen, dan krijg je nog steeds prachtige spreadsheets en overtuigende getallen gepresenteerd. Alleen klopt er niets van. Wat je ook doet, zorg dus altijd dat er capabele mensen aan de knoppen zitten.

Het tweede risico waar we je voor willen waarschuwen, is het risico de boot te missen. Je ziet hoe groot de voordelen van technologie kunnen zijn. En tja, je concurrenten zien dit ook. Houd in elk geval altijd in het oog of je concurrentiepositie, en daarmee je bestaansrecht, niet in gevaar is als gevolg van een technologische achterstand. De angst om de boot te míssen kan óók een risico vormen. Fomo! Stort je niet halsoverkop in innovaties als je er niet klaar voor bent. De Finance-sector beweegt wel degelijk mee met alle digitale ontwikkelingen. Dus of je nu vooroploopt of afwacht, vroeg of laat kom je er vanzelf mee in aanraking.