Steeds meer fabrikanten ontdekken leasen als optie om apparatuur en machines te gebruiken en tegelijk liquide te blijven voor andere investeringen. Door te leasen behouden fabrikanten hun kapitaal én kunnen gebruik maken van de nieuwste technologie. Zo blijven zij operationeel flexibel. Zeker in een veranderende omgeving kan dat het verschil maken tussen 'bij kunnen blijven' of achterlopen op de concurrentie. We bespreken hieronder enkele voordelen van leasen en hoe dit kan helpen bij het meeveren met ontwikkelingen binnen de maakindustrie.

Vrijhouden van kapitaal
Hoge aanschafkosten van apparatuur en machines kunnen voor sommige fabrikanten, met name de wat kleinere bedrijven, een aanzienlijke financiële last vormen. Lease stelt hen dan in staat de kosten hiervoor in de tijd te spreiden, waardoor kapitaal vrijkomt voor andere investeringen. Een kleine fabrikant kan bijvoorbeeld een draaibank leasen in plaats van deze in één keer aan te kopen, waardoor ze hun financiële middelen kunnen inzetten voor andere onderdelen van hun activiteiten.

Technologische ontwikkelingen
Lease geeft fabrikanten ook toegang tot up-to-date technologie en apparatuur zonder steeds opnieuw grote sommen geld te hoeven investeren. Dit is vooral relevant in sectoren waar de technologie zich in hoog tempo ontwikkelt. Door te leasen, kunnen fabrikanten hun apparatuur vaker upgraden en concurrerend blijven, zonder de volledige aankoopkosten steeds op tafel te moeten leggen.

Lease is eenvoudiger dan lenen
Machines zoals kunststoflasmachines, lasrobots, houtbewerkingsmachines, en bouwmachines, kunnen flink in de papieren lopen waardoor een lening nodig is. Het afsluiten van een lening kan een ingewikkeld en een langdurig proces zijn. Lease is niet hetzelfde als het lenen van geld bij een bank. Het leasecontract past zelfs op één A4. Dat geeft wel aan hoe eenvoudig lease kan zijn. Ook het toetsen of je kunt leasen, duurt minder lang dan men vaak denkt. Dit kan vaak al binnen een uur (en soms nog sneller).

Ontwikkelingen in de maakindustrie
Verschillende trends stimuleren de acceptatie van lease in de productiesector. De eerste trend die we tegenkomen, is die richting steeds verdere automatisering.  Dit wordt natuurlijk mede gedreven door de snelle vooruitgang in robotica en kunstmatige intelligentie. Als gevolg hiervan proberen veel fabrikanten deze technologieën toe te passen om concurrerend te blijven. Door automatiseringsapparatuur te leasen, hebben ze toegang tot de nieuwste technologie zonder de volledige aanschafkosten te moeten betalen.

Een andere trend is het toenemende belang van duurzaamheid. Veel fabrikanten passen zich aan door duurzamer te gaan werken, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het verminderen van afval. Deze praktijken vereisen echter vaak nieuwe apparatuur en technologie, die in aanschaf duur kunnen zijn. Door te leasen kunnen fabrikanten deze praktijken gemakkelijker toepassen en de kosten hiervoor in de tijd spreiden.

Ten slotte stimuleert de trend naar kortere productlevenscycli ook de acceptatie van lease. In veel industrieën vragen consumenten sneller om nieuwe en verbeterde producten, wat leidt tot kortere productlevenscycli. Dit betekent voor fabrikanten dat zij hun productieprocessen voortdurend moeten aanpassen om bij te blijven. Door materieel te leasen kunnen zij hun bedrijfsvoering makkelijker aanpassen en de concurrentie voorblijven.

Concluderend: traditioneel versus leasen
De tijd van de traditionele optie, het direct kopen van apparatuur, lijkt aan het schuiven richting leasen. Door apparatuur en machines te leasen, kunnen fabrikanten kapitaal behouden, toegang krijgen tot de nieuwste technologie en eenvoudiger de fabriek in halen. Verschillende trends in de branche, zoals automatisering, duurzaamheid en kortere productlevenscycli, stimuleren de acceptatie van lease in de sector.

Kortom; het kan voor ondernemers in de maakindustrie een interessante manier zijn om in te spelen op de huidige ontwikkelingen en zo hun doelen te bereiken door concurrerend te blijven. Het lijkt er in ieder geval op dat dit het uitproberen waard is.

Nog vragen?
Onze adviseurs kunnen je helpen met een persoonlijk adviesgesprek over wat leasen voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs.