Onze samenleving drijft op IT. We luisteren muziek en kijken films via streamingdiensten, kopen op online platforms en mailen en chatten met de hele wereld. De invloed van IT is ook in het bedrijfsleven groot. Denk aan automatisering en digitalisering van werkprocessen en de robotisering van taken. Bedrijven maken ook steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). In een eerder verhaal beschreven we al hoe ChatGPT ondernemers flinke kansen biedt. En dan heb je ook nog ontwikkelingen als Internet of Things, big data, blockchain, HoloLens, low-code en superapps.

Snel inspelen op veranderingen
De IT-prestaties bepalen meer en meer het succes van je onderneming. Hoe sneller je kunt inspelen op veranderingen, hoe succesvoller je bent. Aangezien de ontwikkelingen zó snel gaan, is het haast niet te doen om steeds weer de modernste IT-oplossingen aan te schaffen. Het leasen van IT-systemen kan dan een interessante optie zijn. Auto’s en machines leasen is natuurlijk allang gemeengoed – in Nederland rijden zo’n 1,25 miljoen leaseauto’s rond. Met IT zou het dezelfde kant op kunnen gaan.

Altijd up-to-date technologie
In de Verenigde Staten en Canada wordt leasen van IT al een gamechanger genoemd. Dat komt vooral doordat je op die manier altijd beschikt over actuele technologie. We zeiden het al: de ontwikkelingen gaan snel. Nieuwe digitale toepassingen en software die je nodig hebt, draaien mogelijk niet op verouderde hardware, zoals laptops, smartphones en servers. Dat staat innovatie in de weg en kan je een achterstand op de concurrentie geven. Door apparatuur te leasen, heb je altijd up-to-date technologie.

Welke voordelen heeft het leasen van IT nog meer?

  • Je betaalt een vast bedrag per maand voor computers, laptops, tablets, smartphones, servers en andere IT. Je hebt niet te maken met investeringspieken en onverwachte uitgaven. Je weet dus waar je aan toe bent.
  • Je houdt financiële ruimte. Aangezien je niet in één keer flink investeert in IT, kun je geld uitgeven aan andere belangrijke zaken. Bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van medewerkers, slimme processen, innovaties of verduurzaming.
  • Goede beveiliging. Je werknemers gebruiken up-to-date apparatuur, dit verkleint de kans op cybercrime.
  • Betere apparatuur. Bij leasen spreid je de kosten van IT over een langere periode. Daardoor kun je betere – vaak duurdere – apparatuur aanschaffen dan wanneer je het geld in één keer op tafel moet leggen.
  • Je kunt makkelijk opschalen. Als je groeit, lease je eenvoudig meer apparaten bij. Je kunt dus snel inspelen op een veranderende behoefte.
  • Geen zorgen over onderhoud en vervanging. Dit is in het leasecontract geregeld.
  • Bijdragen aan een circulaire economie. Leasemaatschappijen hebben vaak programma's voor recycling van oude apparatuur.
     

Afhankelijk van leasemaatschappij
Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo kunnen de totale kosten van een leaseconstructie hoger zijn dan de kosten van aankoop. Omdat de IT geen eigendom van je is, bouw je geen waarde op. Het is dus niet mogelijk om de apparatuur na afloop van het contract te verkopen. Daarnaast ben je afhankelijk van je leasemaatschappij en zijn er contractuele verplichtingen. De leasemaatschappij kan bijvoorbeeld beperkingen opleggen voor aanpassingen die je wil doen aan apparatuur. Het is dan ook belangrijk dat je duidelijke voorwaarden afspreekt over wat wel en niet mag.

Pak het grondig aan
Overweeg je om je IT te leasen? Pak het dan goed aan. Stel een wensenlijstje op: wat heb je op de korte termijn nodig aan apparatuur, zoals computers, servers, laptops, smartphones en printers? En wat denk je op de lange termijn nodig te hebben? Koppel daar ook een tijdlijn aan en een budget per maand. Denk ook goed na over welke services je graag wilt ontvangen. Zoals de installatie van software en updates daarvan. Verzorg je dat zelf of wil je het uitbesteden via het leasecontract? Maak daarover duidelijke afspraken.

Populariteit van IT-lease neemt toe
De verwachting is dat de interesse voor IT-lease de komende jaren snel toe zal nemen. Daarbij spelen overwegingen als duurzaamheid, financiële ruimte en beveiliging een rol. Maar vooral ook de onstuitbare opmars van nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie en Internet of Things. Via een leaseconstructie kun je hiervan als bedrijf volop gebruikmaken, zonder dat je enorme investeringen doet. Dat helpt je om te innoveren en om je concurrentie voor te blijven. Het zet ook leasemaatschappijen aan tot innovatie. Zij zullen meer gaan samenwerken met leveranciers van IT, zodat ze klanten steeds de meest geavanceerde apparatuur en diensten kunnen aanbieden.